пʼятницю, 31 серпня 2018 р.

Кам'янчани "ЗА" заборону використання мобільних телефонів у школах ОТГ



У 2007 році в Україні була ухвалена заборона на користування мобільних телефонів всіма учасниками навчально-виховного процесу (учнями, студентами, викладачами). Ситуація змінилась у 2014 році – Міністерство освіти і науки відповідним указом ухвалила зняти введену в 2007 році заборону. Деякі європейські країни вже давно почали бити на сполох і забороняти користування гаджетами на уроках. Тобто учень перед початком уроку здає його вчителеві, а опісля – телефон повертається. У більшості випадків школи мають свій устав і відповідні правила, які регламентують користування гаджетами в навчальному закладі. До прикладу, така заборона діє в США, Франції, Греції, Таджикистані та ін. Як правило, учні приносять телефон до школи, але діставати його із портфеля, говорити, фотографувати, знімати відео – не можна.
Громадською організацією «Молодіжне об’єднання Нове покоління Кам’янщини» упродовж серпня було проведено інтернет-опитування серед громади міста на тему «Мобільні телефони у школах ОТГ». Сьогодні, у переддень нового навчального року, як і обіцяли, публікуємо результати.

Найактивнішими учасниками опитування стала молодь. Їх голоси складають 39,6%. Слідом ідуть, вочевидь батьки. Позначку «вік старше 35 років» позначили 33,*% респондентів. Менш активними були учні старших класів (віком 14-18 років). Їхні відповіді складають лише 7,8%. А от учні середньої школи (менші 14 років) були активнішими – 18,7%.

На питання «Чи варто заборонити користуватися мобільними телефонами в школах ОТГ під час уроків?» відповіді розмістилися наступним чином:
Абсолютна більшість (55,6%) висловили своє «Так». 29,6% вважають, що це не потрібно робити. 10,6% - затрудняються дати остаточну відповідь. Решта респондентів (4,2%) висловлювала свої побажання, щоб це стосувалося і для вчителів, і підтримували заборону, але з можливістю використання , якщо того вимагає тема уроку, і вказували на те, що батьки повинні знати де їх дитина, а така заборона може це поставити під загрозу.

Разом з тим, 59,2% вважають, що вчитель має право забрати телефон в учня тільки тому випадку, якщо той заважає проводити урок. . 23,6% проголосували за варіант «Так, щоб не гралися, а вчилися». 16,2% схиляються до думки, що вчитель не має права забирати телефон в жодному разі, оскільки це особиста річ. Решта – 2,1% висловлювали свої власні думки, що не входили до переліку відповідей.

Як бачимо, камянчани готові до реформ. І першим кроком просять заборонити використання мобільних телефонів під час навчального процесу.
Ми вдячні всім, хто взяв участь у голосуванні. Ваша думка була почута! Ми направимо листа з результатами до міської ради та відділу освіти, культури, молоді та спорту виконавчого комітету Кам’янської міської ради. Маємо надію, що це дасть певні результати, або хоча б зрушення.
Слідкуйте за нашими подальшими оновленнями. Наступне опитування вже за кілька днів!

Проголосувати можна тут: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6omIZdYhGv9YAN8y6uU4qK9k0v3fL75lSBauu6WP0ywLxVg/viewform

2 коментарі: